Retrograden Mars v Dvojčkih

Ta rdeči planet je že od nekdaj fascinanten in v nas zbuja mešane občutke, ko se sprašujemo, kakšno življenje je ali je bilo na Marsu. Astrološko predstavlja Mars našo ognjevitost, borbenost, akcijo, vitalnost, govori o našem nagonskem reagiranju, začetkih, pionirstvu na nekem področju ter resnicoljubnosti. Planeti se v določenih znamenjih bolje počutijo kot v drugih. Mars je tisti, ki se v znamenjih Oven in Škorpijon počuti najbolje, saj rečemo, da je tam doma. V Dvojčkih je Mars hiter tako v razmišljanju kot tudi v gibanju, nenehno išče rešitve, ne želi pa se nalogam posvečati dolgo časa, ker je to zanj izguba časa. Ideje prihajajo, vprašanje pa je, ali jim posvetimo dovolj pozornosti.

Mars v naši rojstni karti pokaže, kako reagiramo v konfliktnih situacijah, kako se soočamo z jezo in besom, ali reagiramo počasi, ali smo eksplozivni, ali hitro odpuščamo in pozabimo na zamere, ali vse življenje nosimo in negujemo v sebi bolečino zaradi prepira …, pokaže pa tudi, ali naše strasti izražamo skozi seksualnost, nežnost ali kreativnost.

Mars je približno vsaki dve leti retrograden, kar pomeni, da se navidezno pomika nazaj. Letos je Mars v Dvojčka vstopil 20. avgusta, v njem pa ne bo le dva meseca kot običajno, pač pa bo v njem skoraj osem mesecev, in sicer do 25. marca 2023. To pa zato, ker bo v času med 30. oktobrom 2022 in 12. januarjem 2023 retrograden.

Mars govori o moškem principu v nas, kadar pa je retrograden, se ta moški spremeni, izgubi moč, bolj se ukvarja s sabo in največkrat občuti nemoč. Mars bo vse nas nekje zaustavljal, nam jemal moč, iz nas lahko pride skriti bes, postanemo lahko bolj uporniški zaradi raznih omejitev in neizpolnjenosti. Še posebno v tem času bomo potrebovali več samokontrole, saj bi lahko zaradi nekontroliranih reakcij in zaradi jeze, besa in sovraštva rušili tisto, kar smo pred tem gradili. Poleg tega je dobro vedeti, da ko imamo samokontrolo, takrat drugi nimajo nad nami moči in nas posledično ne morejo kontrolirati. Potrudimo se in komunicirajmo na bolj odgovoren način. Ko bomo občutili, da nas nekaj spravlja s tira, pomislimo na nekaj drugega, na nekaj pozitivnega, da bomo preusmerili tok misli. Kadar bomo čutili pomanjkanje energije zaradi določene informacije ali dogodka, pomislimo na to, kaj lahko naredimo, da tok dogodkov spremenimo in se ne zadržujmo v brezizhodnem tuhtanju. Zaradi Marsove retrogradnosti bomo namreč privabljali tisto, čemur bi se pravzaprav morali izogibati. Predvsem pa je dobro, da splezamo gor po naši lestvi in razširimo svoj horizont znanja. Naša borba za resnico in pravico naj bo modra, ne pa kljubovalno neučinkovita.

Naša vitalnost utegne biti zaradi retrogradnega Marsa nižja, zato si ne naložimo preveč dela, ne hitimo toliko in se bolj umirimo. Zavedajmo se svojih misli in občutkov ter si odgovorimo, zakaj tako mislimo, zakaj tako čutimo. V primeru, da nam odgovori ne bodo všeč, si odgovorimo, kaj lahko naredimo drugače, da bodo naše misli usmerjene drugam, saj bodo tako tudi občutki lepši.